Despre Proiect

A cincea ediţie a Festivalului Balkanik! se desfăşoară în cadrul proiectului "Balkanik: festival de cultură şi artă", finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, Programul PA17/RO13 "Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european", contract de finanțare nr. PA17RO13/LP1/27.11.2014, număr de identificare LP11/04.04.2014.

 

Promotor de proiect: Asociatia Culturala Metropolis
Partener: Muzeul Intercultural Oslo


Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 868.851,07 lei, din care, valoarea eligibilă nerambursabilă este de 781.965,96 lei, iar valoarea contribuţiei eligibile a Promotorului de proiect de 86.885,11 lei.

 

 

Obiectiv general: dezvoltarea unui bun cultural de interes local si national, care sa satisfaca nevoile iubitorilor de muzica si cultura balcanica, sa promoveze valorile si traditiile romanesti in randul participantilor si sa cresca accesul publicului general la elementele culturale intangible ale minoritatilor (muzica, obiceiuri, dansuri, traditii).

 

Obiective specifice:

 

1.      Cresterea numarului de evenimente culturale cu cel putin 2 evenimente de anvergura, prin organizarea Festivalului Balkanik! si a unui targ de artizanat.

2.      Crestera numarului de artisti traditionali cu 7 artisti, prin descoperirea, documentarea si inventarierea acestora pe intreg teritoriul tarii.

3.      Promovarea, diversitatii culturale prin organizarea a cel putin 3 evenimente de promovare si informare care vor atinge o audienta de cel putin 218 participanti directi.

4.      Consolidarea relatiilor bilaterale intre cele 2 entitati implicate in proiect printr-un workshop de schimburi de bune practici si know-how.

5.      Cresterea nivelului de constientizare a contributiei culturale a romilor (RO) vs cultura Saami (NO) la fondul cultural national, prin organizarea unei expozitii virtuale.

 

 

Activităţi şi rezultate:

 

Documentarea si Inventarierea artistilor/lautarilor necunoscuti publicului larg

a) Cercetarea, Selectia si Inventarierea artistilor relevanti, dar necunoscuti.

b) Ateliere pentru schimb de bune practici intre entitatile implicate

c) Studiul Saami: abordarea salvgardarii culturii traditionale

 

REZULTATE:

- 1 studiu de inventariere a artistilor, 200 carti publicate care sa prezinte rezultatele studiului si 200 de CD-uri promovate cu cartea

- 1 metodologie pentru studiul de inventariere

- 1 ghid de bune practici norvegiene pentru valorificarea traditiilor

- 1 atelier bilateral

- 1 atelier bilateral online

- 1 foto-video reportaj despre salvgardarea culturii Saami din NO

- 1 brosura de prezentare a proiectului

- Balkanik Arts & Culture Festival 2015 aftermovie

- Album audio lautari

 

 

Pregatirea si organizarea festivalului de muzica balcanica �Balkanik!�

 

REZULTATE:

- 3 zile de festival

- 7 trupe/artisti consacrati, dintre care 1 trupa din Norvegia

- 1 trupa noi/artisti noi descoperiti in cadrul cercetarii, selectiei si inventarierii lautarilor/artistilor relevanti, ar necunoscuti publicului larg

- 1 expozitie de fotografie

 

Organizarea targului: "Minoritati: Traditii & Diversitate"

 

REZULTATE:

- 3 zile de targ

- cel putin 20 expozanti

- 10 ateliere de artizanat si mestesugarit (olarit, zorzoane tiganesti, chiromantie)

- 1 expozitie de fotografie

 

Organizarea unei campanii pentru promovarea diversitatii culturale si valorizarea patrimonial imaterial

a) Organizarea unei campanii de informare si constientizare

a.1. Workshop pentru valorificarea economica a bunurilor de artizanat/mestesugarit "Crafts and Cultural Trade"

a.2. Workshop "Fiddler's music"

a.3. Seminar "Roma people cultural diversity"

a.4. Expozitia clasica "Contemporary Art Exhibition with Romani artists" in Oslo

b) Expozitie virtuala "Balcanicilor, cunoasteti-i pe oamenii din Nord!"

 

REZULTATE:

- 1 expozitie online

- 3 evenimente de promovare (ateliere si seminarii)

- 1 expozitie clasica in Norvegia, cu participarea a 3 artisti din Romania si cu prezentarea a 20 opere ale artistilor contemporani din Romania, inspirate din cultura

roma, vor participa la expozitia din Norvegia.

 

 

PROMOTORUL DE PROIECT - ASOCIAŢIA CULTURALĂ METROPOLIS

 

Asociatia Culturala Metropolis a fost infiintata in Ianuarie 2011.

Scopul Asociatiei este de a promova si sustine actul cultural, sub toate manifestarile sale, adresandu-se domeniului muzical si cinematografic, prin identificarea, initierea, proiectarea, sustinerea si derularea unor proiecte si programe cu impact cultural si social care sa contribuie la afirmarea valorilor culturale romanesti si universale, precum si prin sprijinirea si implicarea a cat mai multor artisti in activitatile culturale, atat in tara cat si in strainatate.

Printre activitatile principale ale organizatiei, se numara:

- Promovarea initiativelor in domeniul cultural. Inca de la infiintare, Asociatia a organizat evenimente culturale de amploare cu audiente de mii de persoane. Printre acestea amintim Balkanik Arts & Culture Festival, KINOdiseea, Caravana Metropolis.

- Organizarea de manifestari artistice, seminarii, workshopuri, dezbateri, think-tank, tabere de creatie, festivaluri in beneficiul unui numar cat mai mare de auditori, atat din tara cat si din strainatate.

- Crearea mediului propice pentru expunerea valorilor culturale romanesti, in special in domeniul filmului, muzicii, teatrului.

- Sprijinirea procesului de formare profesionala a artistilor si persoanelor implicate in cultura.

- Editarea si tiparirea de materiale culturale, carti, publicatii, cataloage, ziare, si alte materiale pe suport clasic sau neconventional in scopul popularizarii, valorizarii evenimentelor culturale si alte actiuni in acest domeniu.

- Realizarea unor actiuni de cercetare stiintifica in domeniul culturii.

 

DESPRE PARTENER

Muzeul Intercultural face parte din complexul muzeal numit si Muzeul Oslo care a fost înființat în anul 2006, prin fuziunea Muzeului orașului Oslo cu Muzeul Teatrului și Muzeul Intercultural. Muzeul are drept scop principal diseminarea cunostintelor despre istoria orasului Oslo, procesul de dezvoltare a acestuia, viata cetatenilor si conditiile de viata de-a lungul timpului, multiculturalitatea societatii, migratia in Norvegia, cultura urbana si istoria teatrului norvegian.

Interkulturelt Museum a fost început în 1990 de către Bente Guro Miller și are drept scop promovarea înțelegerii și respectului pentru diversitatea culturală. Activitatile principale ale Muzeului Intercultural sunt de organizare de expoziții culturale, atât arta istorica cat și arta contemporana, de a face cercetare, având grijă de colecții, de a organiza dezbateri și workshop-uri. Toate activitatile au ca tematica principala multiculturalitatea.

În galeria de la primul etaj a Interkulturelt Museum exista o expoziție permanentă cu accent pe imigrație și schimbările culturale în societatea norvegiană. Galeria de artă prezintă opere relevante ale artiștilor proveniti din familii de imigranți. În celelalte galerii sunt gazduite diferite expozitii despre arta, cultura și tradiții. în plus, Muzeul organizează seminarii culturale, concerte, conferințe etc.

 

Proiect finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, Programul PA17/RO13 "Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european", contract de finanțare nr. PA17RO13/LP1/27.11.2014, număr de identificare LP11/04.04.2014

EN RO